De Omgeving

In de directe omgeving van de villa liggen tal van leuke plaatsen en bezienswaardigheden.

Het is dan ook zeker de moeite waard om er op uit te trekken en de prachtige omgeving verder te verkennen.

Graag geven we dan ook een aantal tips mee.
De uitgebreide routebeschrijvingen en meer tips voor het maken van uitstapjes zijn in de villa aanwezig. 

Axarquía

Axarquía is de streek in Andalusië die ligt in het zuidoosten van de provincie Málaga, ten oosten van de stad Málaga in Spanje. Grenzend aan de provincie Granada in het oosten en noorden, de streken Antequera en Málaga in het westen en de Middellandse Zee, de Costa del Sol in het zuiden. Geografisch gezien ligt het tussen de Montes de Málaga en de uitlopers van de Sierra Nevada in.  Een prachtige streek met een heerlijk mild klimaat.
 

Vélez-Málaga

Vélez-Málaga is de belangrijkste stad en tevens hoofdplaats van de streek en comarca Axarquía.

In Vélez-Málaga vind je alle belangrijke voorzieningen en heb je in het centrum van de stad tal van winkeltjes, restaurantjes en cafe's.
Tussen Torre del Mar en Vélez-Málaga  ligt het winkelcentrum El Ingenio.
Hier vind je naast de hele grote Eroski supermarkt verschillende andere winkels.
Alles is overdekt dus 's zomers lekker koel.
De Eroski is leuk om eens doorheen te struinen, ze hebben er echt alles van witgoed tot tuinmeubelen en van glaswerk tot kleding.
In het supermarkt gedeelte kun je prima je boodschappen doen.

Verder zijn er in het winkelcentrum verschillende eettentjes, een H&M, een Zara, een Bershka en andere kleding zaken. Ook vind je er een schoenenwinkel, een Casa, een winkel met kousen en bikini's, zonnebrillen en leuke bijoux en kado winkeltjes.


Torre del Mar

In Torre del Mar vind je aan de brede langgerekte boulevard leuke cafe's en restaurants.

Aan het strand liggen de beroemde chiringuito's waar je heerlijk aan het strand kunt genieten van bv. espetos de sardinas (gegrilde sardines van een boot-barbecue die vol ligt met smeulend olijfbomenhout) of andere typisch spaanse gerechten. 

In de straatjes achter de boulevard vind je talloze restaurants van typisch Spaans tot internationaal.

Langs de boulevard vind je ook tal van helladería's en hier kun je heerlijk een ijsje eten. Echt eigengemaakt schepijs in een coupe of op een hoorntje.

Natuurlijk is het ook heerlijk om langs de boulevard te wandelen of te flaneren zoals de Spanjaarden zelf ook doen na 16.00 uur, hele gezinnen kom je tegen keurig aangekleed, lekker even lopen en een terrasje pakken. 

Het strand in Torre del Mar is breed en bestaat uit donker gekleurd vulkaanzand. Op andere plaatsen langs de kust kom je meer kiezelstranden tegen. 


La Herradura, Playa Cantarriján 

Voorbij Nerja en net voor la Herradura vind je een prachtig idyllisch plekje, Playa Cantarriján, met een fantastisch restaurant dat echt op het strand ligt. Je kunt er heerlijk eten en genieten.
Dit restaurant heet La Barraca en is het hele jaar door elke dag geopend.

Je moet er even voor rijden maar je kunt er een leuk uitje van maken want je kunt er ook nog heerlijk aan het strand liggen. Bij het restaurant zijn ligbedden te huur en als je even verder loopt kom je in een volgend baaitje waar je ook nog heerlijk kunt liggen.

Playa Cantarrijan is een naaktstrand, maar op het eerste strand bestaat het publiek tegenwoordig uit zowel geklede en ongeklede badgasten, de tweede baai achter de rots wordt voornamelijk bezet door naaktrecreanten. Het strand uit vrij grove kiezels en keien.

De route er naar toe is de eerste keer even zoeken maar je komt wel op een plekje welke de gewone “toerist” niet snel zal vinden.

Wij hebben een routebeschrijving gemaakt die in ons routeboek is te vinden.


Ventas de Zafarraya

Ventas de Zaffaraya is een dorp dat ligt op een hoogte van 1000 meter en de weg er naar toe heeft een gemiddelde hellingsgraad van 20,89 %.

De tocht er naar toe is een leuke rit vanaf de kust ga je het binnenland in en kun je de kloof bij Ventas de Zafarraya al zien liggen. De brede bergweg slingert zich omhoog en biedt steeds een prachtig uitzicht op de omgeving. De weg wordt intensief gebruikt door vrachtverkeer dat het groente en fruit vanaf het achterliggende plateau naar beneden brengt.

Als je eenmaal door de kloof heenrijdt kom je namelijk op een soort hoogvlakte, je rijdt er tussen de akkers door. Hier wordt werkelijk van alles geteeld. Het gebied staat bekend om zijn vruchtbare grond en de mogelijkheid om groente buiten het seizoen te kunnen telen vanwege de beschermde ligging tussen West Granada en Malaga Axarquia.

Vervolgens voert de route je door een heuvellandschap en kun je op de achtergrond de Sierra Nevada zien liggen. In dit gebied vind je veel olijfbomen.

Als je denkt dat je het wel gezien hebt....olijfboom na olijfboom.............kom je weer in een ander gebied eerst grote naaldbossen en daarna een gebied met puntige rotsen en diepe kloven.

Via de groene vallei van de Rio Verde waar ook weer veel fruit en groente wordt geteeld kom je uiteindelijk weer uit aan de kust en rijd je langs de Middelandse Zee weer richting Algarrobo.

Ook voor deze toch hebben we een routebeschrijving in ons routeboek.

 

El Torcal

El Torcal is iets dat moet je gezien hebben. Dit gebied lijkt op een speeltuin waar reuzen met stenen in de weer zijn geweest. Het lijkt alsof er allemaal rotsblokken op elkaar zijn gestapeld.

Het 17 vierkante kilometer grote nationale park ligt 30 kilometer ten noorden van Málaga in de richting van Antequerra vlakbij het dorp Villanueva de la Concepción.

Het is het meest indrukwekkende kalksteen-landschap van Europa. Het hele gebied was zee zo'n 100 miljoen jaar geleden, waarna het gebied door het botsen van aardplaten is opgestuwd naar 1300 meter. Hierdoor is het kalksteen bloot komen te liggen en hebben wind en regen het gebied zijn kenmerkende uiterlijk gegeven.

In het gebied is een informatiecentrum en je kunt er wandelen.

Ook voor deze tocht hebben we een routebeschrijving in ons routeboek.

 

Embalses de Guadalhorce

Dit gebied bestaat uit 3 grote stuw meren. Je kunt hier met de auto rondrijden en genieten van de mooie vergezichten. Er is een restaurant en je kunt er diverse watersporten beoefenen zoals kajakken en kanoën.

Je kunt natuurlijk ook ergens in de bossen gaan picknicken.

Het landschap bestaat uit kalkzandsteen waarin nog fossielen van zeedieren zijn te vinden. Ook hier loop je eigenlijk op de oude zeebodem die opgestuwd is en zich heeft gevormd tot het iberisch schiereiland.

In el Chorro is een enorme natuurlijke kloof. Als door een bijl geslagen in de rots verschijnt La Garganta del Chorro. Een brug verbindt de twee kanten rots waarop de trein rijdt van Málaga naar Cordoba. Sinds kort is het hier gelegen beroemde koningspad "El Caminito del Rey" na restauratie weer open voor bewandeling. Dit is zeker de moeite waard om te bewandelen. Reserveer vooraf wel kaarten via internet want deze zijn vaak weken vooruit al uitverkocht.

Ook voor deze tocht hebben we een routebeschrijving in ons routeboek.

 

Andere plaatsen voor een bezoek

Andere leuke plaatsen om te bezoeken zijn: Ronda, Marbella, Málaga, Frigiliana, Nerja en Sayalonga om er maar een paar te noemen.

 

Wijnproeverij

Wijn proeven is dichtbij mogelijk bij Bodegas Bentomiz in Sayalonga een door Nederlanders gerunde wijngaard.

 

Volg de oude kustweg

Vanaf Málaga is het ook mogelijk om helemaal langs de oude kustweg te rijden, je volgt dan de route langs de zee. Het is leuk om op deze manier verschillende plaatsen aan te doen.

 

Dagje op de ski

Skiën is een bezigheid waar je niet gauw aan zult denken bij een bezoek aan Zuid-Spanje. Toch is het in de wintermaanden van eind november tot en met april mogelijk om te skiën op de hoogste berg van Spanje, de Mulhacen.

Deze top van 3300 meter hoogte bevindt zich in de Sierra Nevada en maakt onderdeel uit van een groot skigbied, op slechts anderhalf uur rijden, met goede sneeuwcondities en prachtige vergezichten op Marokko en de Alboran Zee.

Zo is het zomaar mogelijk om 's ochtends op het terras te ontbijten, de rest van de dag te skiën en aan het eind van de middag aan het strand af te sluiten,een bijzondere ervaring!